DCT creëert allerlei vormen van technische documentatie. De technisch schrijvers van DCT spelen daarbij een essentiële rol. Zij zorgen er namelijk voor dat de informatie precies goed wordt overgebracht, documentatie goed is opgebouwd, begrijpelijk is en toegespitst op de doelgroep. Maar hoe gaan ze precies te werk? En wat zijn de kwalificaties en vaardigheden van een technisch schrijver?
Het werk van een technisch schrijver
Een technisch schrijver begint met het analyseren van het product of de dienst waarvoor de technische documentatie moet worden gemaakt. Wat is het doel? Welke mensen produceren, onderhouden en gebruiken het? Waar, wanneer en waarvoor wordt de documentatie gebruikt?
Door onderzoek binnen de organisatie die het product of de dienst ontwikkelt, het bestuderen van bestaande documentatie of informatie en het spreken met deskundigen, zoals de ontwerpers van het product, beantwoordt de technisch schrijver deze vragen. Hierna wordt er een tekststructuur ontwikkeld en een kladversie geschreven. Het vak van een technisch schrijver is dus niet alleen maar technisch: het is ook creatief. Hoewel veel schrijvers een technische achtergrond hebben, zijn er ook genoeg met bijvoorbeeld een achtergrond in taalstudies of journalistiek. Het goed en helder kunnen schrijven en beschrijven is dus minstens zo belangrijk als het benodigde technische inzicht.
Dat betekent niet dat een technisch schrijver dagelijks ellenlange teksten aan het schrijven is. Goede technische documentatie is namelijk opgebouwd in modules, ook wel topics genoemd. Dit zijn kleine stukken tekst over bepaalde onderwerpen die samengevoegd de uiteindelijke documentatie vormen. Dit wordt vaak gedaan in een zogeheten CCMS (Component Content Management System).
Richtlijnen en afbeeldingen
De documentatie moet voldoen aan internationale wet- en regelgeving, wat betekent dat de technisch schrijver op de hoogte moet zijn van actuele ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld machinerichtlijnen en de CE-markering. Daarnaast heeft een technisch schrijver een goed visueel inzicht nodig. In technische documentatie is de balans tussen tekst, afbeeldingen en andere vormen van media zeer belangrijk om complexe informatie goed over te brengen. Dat betekent niet dat een technisch schrijver zelf met potlood en papier aan de slag gaat: hij of zij geeft alleen op bepaalde plekken in de documentatie aan welke grafische elementen toegevoegd kunnen worden om de doelgroep op precies de goede manier te bereiken.
DCT als opleider van technisch schrijvers
Er is geen specifieke opleiding voor technisch schrijvers. DCT ontwikkelde daarom een korte training, om bij te dragen aan het opleiden van een nieuwe generatie technisch schrijvers.
We leiden professionals intern op, maar ook binnen organisaties. In de training worden verschillende aspecten van het technisch schrijven belicht, waaronder documentatiebeheer en modulaire opbouw, en is er veel ruimte en aandacht voor oefening en het opdoen van ervaring met verschillende documentatie-creatievraagstukken.
DCT verzorgt naast de opleiding van professionals ook de detachering van experts, waaronder technisch schrijvers. Heeft u behoefte aan een technisch schrijver op uw werkvloer? Of bent u na het lezen van deze blog benieuwd of het vak van technisch schrijver iets voor u is? Door middel van het onderstaande formulier geeft u eenvoudig aan waarbij DCT u kan helpen, ook wanneer u juist nog niet precies weet waar we u bij van dienst kunnen zijn.